De zomer is begonnen en dit jaar ging de komst van de mooiste periode van het jaar gepaard met een uitbraak van de goudprijs. Vorige week kreeg het goud opnieuw voet aan de grond boven het niveau van 1400 dollar per troy ounce. De vraag is nu of de uitbraak op de goudmarkten bevestigd kan worden. En in dat verband houden we de technische analyse goed in de gaten.

Er werd inderdaad een belangrijke weerstand op 1360 dollar onder grote volumes gerond. Die grote volumes bevestigen de geldigheid van de uitbraak. Om die geldigheid te versterken, zou er nu een terugval moeten komen die de goudprijs weer een paar trapjes lager zet. Die terugval valt te verklaren doordat sommige van de kopers van het eerste uur een tevreden gevoel hebben en een deel van de winst naar de zijlijn willen halen.

Wat die grote verhandelde volumes betreft: het valt op dat de grote hedge funds in de goudmarkt zijn gedoken, de fondsbeheerders geloven dus alvast in een verdere stijging van de goudprijs tot in eerste instantie 1450-1460 dollar. Belangrijk is tevens dat de beweging ook wordt bevestigd door de goudmijnaandelen. Traditioneel stijgen die in een uptrend voor het goud sterker dan de goudprijs zelf.

En dan is er nog de zilvermarkt. Zilver was in de afgelopen jaren zowat de pispaal, niet alleen bij de edelmetalen maar ook op de financiële markten in zijn geheel. De stijging van het goud zou bevestigd worden wanneer ook de zilverprijs een inhaalbeweging uitvoert. Het feit dat er zowel economisch als financieel heel wat verwarring heerst, kan betekenen dat de goudprijs inderdaad rijp is voor een forse opwaartse beweging. We zijn er klaar voor! Komono horloges

Goudmarkt explodeert onder gewicht verzwakkende dollar

 

Ze hadden het voorspeld en ze hebben het gelijk aan hun kant gekregen: bekende pundits als Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller, om maar deze 2 te noemen, zijn enkele weken geleden in goud, zilver en andere edelmetalen gestapt. Druckenmiller heeft naar aanleiding daarvan zelfs al zijn aandelen verkocht. Van koersdruk op de beurs van Wall Street is nog geen sprake, maar de goudmarkt is al wel geëxplodeerd.

De reden daartoe moet gezocht worden bij de Amerikaanse centrale bank. Gouverneur Jerome Powell van de FED liet doorschemeren dat er een verlaging van de rente in juli vrijwel vast staat. Die uitspraak volstond om de koers van de dollar fors onder druk te zetten. Ook in renteland begon het te rommelen: het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie is teruggevallen tot onder 2%.

Dat is een opmerkelijk feit, want het is van november 2016 geleden dat die kaap van 2% naar beneden werd doorbroken. Gary Pollack, head of fixed-income trading bij Deutsche Bank Private Wealth Management, stelde onomwonden dat Powell de facto een renteverlaging in juli heeft beloofd en dat volstond om de dollar neer te hameren. Met als gevolg dat de goudmarkt bijna letterlijk ontplofte.

Hetzelfde gebeurde op de zilvermarkt. De goudprijs schoot vrijdagmorgen door boven 1400 dollar per troy ounce, terwijl de zilverprijs op een afstandje volgde. Toch is één zaak opvallend: niemand maar dan ook niemand heeft geprofiteerd om de opmars van de edelmetalen te stuiten. Dat betekent dat ergens iets of iemand het licht op groen heeft gezet en die stijging heeft toegelaten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Goudprijs per kilo

Alle mogelijkheden kan u aanvinken binnen onderstaande goudgrafiek. U kan de goudprijs vandaag bekijken. U kan de goudkoers vandaagbekijken. Vergelijken met verschillende periodes kan. U kan selecteren wat de goudprijs per kilo is. En wat de goudprijs per gram is. Goud en zilver hebben ieder moment een prijs, elke minuut van de dag. Wereldwijd en in iedere munt. De goudprijs en zilverprijs komen tot stand op de wereldmarkt. Op de markt zijn er kopers en verkopers die tegenover elkaar staan. De koper heeft een bied-prijs en de verkoper laat-prijs. De prijs tussen de biedprijs en laatprijs is de middenkoers. Op deze manier wordt de goudkoers en de zilverkoers bepaald.